De talenten binnenhouden nadat je ze na een lang en lastig selectieproces hebt gevonden, het blijft een van de grootste HR-uitdagingen momenteel. Een op elke drie zorgvuldig geselecteerde ‘goudhaantjes’ (of hennetjes) verlaat het pand alweer binnen korte tijd. Het kan anders, en dat kost niet veel.
Gelukkig is het belang van personeel behoud inmiddels goed geland in de directiekamer. Bijna 80 procent van het topmanagement vindt retentie belangrijk. Verloop kost immers veel geld en medewerkers die weggaan nemen waardevolle kennis en ervaring mee. Ongeveer een derde van de bedrijfsorganisaties houdt hier rekening mee. Niet door beter talent management, maar door meer geld te reserveren voor werving en selectie. Dat terwijl personeel behoud vele malen goedkoper is. Kijk naar onderstaande tips.
5 onmisbare onderdelen van talentbehoud
- Het is belangrijk dat medewerkers zo snel mogelijk na binnenkomst realistische doelstellingen krijgen. Stippen op de horizon die aangeven wat ze moeten bereiken over één, twee en drie jaar, en welke middelen de organisatie hiervoor beschikbaar stelt. Die ‘stippen’ moeten ambitieus zijn, maar de lat moet ook niet onrealistisch hoog liggen. Zonder deze doelstellingen gaan ze zich snel vervelen of ze raken ontmoedigd met de gedachte ‘dat haal ik toch nooit’.
- Meer vrijheid, vooral bij de werktijden scheelt enorm. Ruime mogelijkheden om thuis te werken scheelt de helft in het personeelsverloop. Deze mensen zijn vaker tevreden met hun baan, omdat ze in hun eigen tempo kunnen werken, en op een plek waar ze zich op hun gemak voelen. Medewerkers (vaker) thuis laten werken beperkt dus het verloop. Ook zijn deze Nieuwe Werkers een stuk productiever dan de standaard kantoorslaven.
- Een nieuweling op elke drie weet al na een week of hij of zij het jarenlang gaat volhouden bij deze werkgever. De eerste indruk die een werkgever achterlaat is van groot belang. Denk dus aan een goed, volledig en zorgvuldig samengesteld inwerkprogramma. De gedachte dat ‘wat goed is, vanzelf boven komt drijven’ past daar niet echt bij…
- Als er geen loonsverhoging in zit het komende jaar, gaat een op elke drie nieuwelingen om zich heen kijken. Die zijn dan niet echt loyaal, maar misschien kunt u ze toch niet zo snel missen. Wie goed is ingewerkt, kent ook de betekenis van zijn eigen rol binnen de organisatie. Als ze zich dan ook goed kunnen identificeren met de waarden van de organisatie, dan zullen deze medewerkers minder snel opzeggen als de loonsverhoging er komend jaar nog niet in zit.
- In grote organisaties is een op elke drie midden- en hogere managers latent op zoek naar iets anders. Die raakt u binnenkort kwijt als u ze niet vertelt hoe waardevol ze zijn voor de organisatie. En u weet hoe het gaat met vissen? Die beginnen aan de kop te stinken…
(geïnspireerd door: ERE media/TLNT)