De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) houdt de gemoederen nog altijd bezig.
Uitzendkoepel ABU was voorstander van de komst van de nieuwe wet. ,,Maar de uitvoering is gewoon slecht geweest”, zegt directeur Jurriën Koops. ,,Opdrachtgevers willen duidelijkheid en dat is niet het geval. Ook de aanpassingen hebben daarbij niet geholpen. We hebben onlangs onze leden geraadpleegd en daaruit blijkt dat er nog steeds sprake is van onrust.”
De wet DBA, die sinds 1 mei van kracht is, moet er via model- en maatwerkovereenkomsten voor zorgen dat de fiscus de onderlinge arbeidsrelatie beter kan controleren. Op die manier moet schijnzelfstandigheid bestreden worden.
De wet heeft echter een averechtse uitwerking. Opdrachtgevers nemen massaal afscheid van zzp'ers omdat zij geen risico's willen lopen. Zelfstandigen klagen steen en been dat zij geen opdrachten meer krijgen.
Uiteindelijk heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) besloten om de handhaving tot ten minste 2018 uit te stellen. In de tussentijd rekent de fiscus zzp'ers en hun opdrachtgevers dus niet af op hun onderlinge verhouding.
Wiebes benadrukte donderdag tijdens een debat met de Tweede Kamer opnieuw dat zzp’ers en hun opdrachtgevers écht niet hoeven te vrezen voor boetes en naheffingen. ’Kwaadwillenden’ worden echter niet ontzien.
Volgens Koops moet er op korte termijn een goede definitie komen van wat een zelfstandig ondernemer is. Op de lange termijn moet de zelfstandige een plek krijgen in het belastingsysteem en in het arbeidsrecht.
,,Een zelfstandige kan dan simpel aantonen dat hij ook echt een zelfstandig ondernemer is. Dan zijn we meteen van de discussie af of er sprake is van schijnzelfstandigheid.”
december 10 23
Abu wil duidelijke definitie zzp’er
0 reacties