• Nieuws
 • Nieuws

Nieuws

Stappenplan voor vitale senior de medewerkers

Stappenplan voor vitale senior de medewerkers

Een organisatie is zo gezond en vitaal als zijn medewerkers. Aandacht besteden aan de vitaliteit van je mensen betaalt zich dus terug. Met dit stappenplan zorgt u ervoor dat de medewerkers langer energiek en met plezier aan het werk blijven.

Mensen met een hoge vitaliteit zitten lekker in hun vel, hebben levenslust en genieten vaak ook een goede gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat vitale en bevlogen medewerkers efficiënter en productiever zijn en tot meer tevreden klanten leiden. Toch bleek uit onderzoek van Xerox HR Services dat twee van elke drie bedrijfsorganisaties wereldwijd geen goed beleid heeft om vitale medewerkers te bevorderen. Maar driekwart noemt ‘vitaliteitsbeleid’ wel als een van de pijlers om een aantrekkelijke werkgever te zijn. Kennelijk is vitaliteit dus wel een belangrijk, en wezenlijk onderdeel van het bedrijfsbeleid. Hoe zorg je dan voor vitale medewerkers?

Vacature sluit oudere uit

 Vacature sluit oudere uit

Vacature sluit oudere uit

Bedrijven discrimineren uit onwetendheid of kwade wil bij plaatsen van vacatures                                                

In tienduizenden vacatures per jaar staan termen die ouderen uitsluiten. En dat is het topje van de discriminatie-ijsberg, waarschuwt het College voor de Rechten van de Mens.

Die instantie liet de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzoek doen naar de bijna twee miljoen vacatureteksten die vorig jaar zijn geschreven. In 63.303 vacatures, bijna 3,5% van het totaal, bleken woorden of zinnen te staan die direct (’maximaal 35 jaar’) of indirect (’schoolverlater’) discrimineren. Volgens het College ligt het werkelijke aantal ’foute’ vacatures hoger, omdat het onderzoek twijfelgevallen heeft laten lopen.                                                     Ook een woord als ’beginnend’ mag niet in de vacaturetekst staan, maar dat gebeurt nog vaak genoeg. Op Indeed, een website die van over het hele web vacatures verzamelt, stonden gistermiddag ruim 1300 vacatures met precies dat woord. Jägers: „De meeste bedrijven weten dat direct discrimineren niet mag, maar daar blijft het helaas vaak bij.”

Kwadewil                                                                                                                                               Soms maakt die onkunde plaats voor kwade wil. „Bedrijven die het tóch proberen, of zelfs willens en wetens een grens over gaan, in de hoop dat niemand een klacht indient bij het College”, zegt Tadema. „Maar het gebeurt ook dat wervingsbureaus de vraag krijgen of er een leeftijd in de vacaturetekst kan. Dan heb ik liever een vacature die qua stijl op een jongere doelgroep gericht is – dat mag wél.”

Inzetbaarheid van de Senior Specialist in de organisatie

Inzetbaarheid van de Senior Specialist in de organisatie

Ervaren medewerkers gaan met pensioen

Het verloop is niet hoog, het ziekteverzuim in vele branche is relatief laag: nog geen 3 procent. De gemiddelde leeftijd is met 49 jaar aanzienlijk. De komende tien jaar zullen zo’n veertig ervaren medewerkers met pensioen gaan. Dit was de directe aanleiding voor de werkgever om duurzame inzetbaarheid op de agenda te zetten. Hierbij speelt het vraagstuk ‘fit doorwerken’, evenals de borging van kennis en ervaring. Niets doen zou binnen enkele jaren tot grote problemen kunnen leiden.

Oud en jong moet langer doorwerken

Het gaat om meer dan ‘de Senior Specialist’ goed naar hun pensioen te brengen. Terwijl ouderen vroeger leerden tot op het niveau van de bouten en de moeren, zijn de jongeren van nu veel breder opgeleid, maar hebben ze weinig echte praktijkervaring. Dat kan tot veel stress bij hen leiden. Het is denkbaar dat ze bij een project of een eerste bezoek aan een klant niet goed op vragen kunnen inspelen. Coaching in de vorm van mentorschap, door de Senior Specialist voorkomt dan zowel individuele spanning als risico op problemen met de klant. Ook moeten we voorkomen dat senioren afgeven op jongeren. Die moet je de tijd gunnen. Het al niet eenvoudig om techneuten te vinden, die moet je vervolgens wel behouden. Jongeren kunnen qua arbeidsvoorwaarden ook andere verlangens hebben. Daarop inspelen kan een aantrekkelijke werkgever van je maken.’

50 jaar hetzelfde werk, is dat gezond?

50 jaar hetzelfde werk, is dat gezond?

Wen er maar aan: een collega van 74. Langer leven betekent langer werken en dat kan leiden tot een revolutie op de werkplek.

Hoe dan ook: in een wereld waarin we veel en veel ouder worden dan nu, zal er langer gewerkt moeten worden. En dat kan leiden tot een revolutie, vooral op de werkplek. Een werkzaam leven met een duur van vijftig jaar of meer wordt geen uitzondering meer, maar regel. Dat betekent niet alleen dat we moeten gaan wennen aan collega’s van 74 of zelfs ouder. Het houdt ook in dat mensen zelf zich moeten afvragen of zo’n lange tijd in één beroep wel gezond is, en mentaal vol te houden. Want 74 worden we, bij gezondheid, vroeg of laat allemaal. De toetreding, of beter: het blijven, van ouderen op de werkplek is al vergeleken met de komst van vrouwen op de formele arbeidsmarkt, die in de jaren zestig van de vorige eeuw langzaam op gang kwam.

Het talent en nut van 50+ medewerkers

 Het talent en nut van 50+ medewerkers

Het talent en nut van 50+ medewerkers

Want ouderen brengen nogal wat mee wat jongeren niet hebben volgens Aleman. hoogleraar neuropsychologie

-Ze zijn beter in sociaal contact. Hebben meer empathie en verplaatsen zich makkelijker in perspectieven van anderen. Ze zijn ook coöperatiever, minder streberig en daardoor meer op de zaak gericht dan op bijvoorbeeld hun carrière. Hierdoor dwarsbomen ze anderen minder. Ze zijn uitgesproken hulpvaardiger en worden minder gehinderd door de behoefte een wit voetje te halen.

-Neurotisch gedrag neemt af als mensen ouder worden.

-Ze relativeren beter bij slechte gebeurtenissen. Ze weten beter hun negatieve emoties te reguleren. Jongeren zijn minder goed in het onder controle brengen van negatieve emoties.

-Ouderen hebben minder last van impulsen en slapeloze nachten. Ze zijn minder van streek als er iets niet lekker loopt.

-Ouderen reageren wat minder snel dan jongeren, maar dat is niet alleen maar een nadeel. Soms is het namelijk beter om niet onmiddellijk te reageren.

-Ouderen mogen dan minder details onthouden, in grote lijnen zien zijn ze beter. Vandaar ook dat voorbeeldleiders wat ouder zijn.

-Dat ouderen nurkser zijn en meer ‘zeuren’ blijkt niet waar te zijn, stelt Aleman. Onderzoek spreekt het tegen.

-In het algemeen geldt juist dat ouderen hoger scoren op rust en tevredenheid.

Het benutten van oudere medewerkers is dus niet alleen een kwestie van rekening houden met hun lagere snelheid bij veranderingen, maar tevens het gebruiken hun empathische, relativerende, coöperatieve kanten. En laten we niet vergeten dat ze door hun jarenlange ervaring een sterkere intuïtief hebben ontwikkeld op hun vakgebied. Het wordt wat lastiger als ze moeten wennen aan allerlei nieuwe ervaringen en in onze plotseling digitaal geworden wereld kan dat lastig zijn                

Werkgevers zouden júist 50-plussers moeten willen!

Werkgevers zouden júist 50-plussers moeten willen!

Werkgevers zouden júist 50-plussers moeten willen!

DOOR Michel den Daas                                                                                                                                                        De overheid houdt allerlei campagnes om 50 plussers aan het werk te helpen. Dit blijkt nodig te zijn omdat kandidaten in deze leeftijdscategorie relatief vaak afgewezen worden. Dat is vreemd en kortzichtig. Oudere werknemers bieden zóveel voordelen dat ze júist in trek zouden moeten zijn !

Voordelen 50+

Hieronder staat een opsomming van voordelen van medewerkers die 50 jaar en ouder zijn. Overigens blijkt uit onderzoek dat diversiteit in je organisatie het allerbeste is. Diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond

Oudere werknemers:

- Zijn meestal loyaler aan hun werkgever en hebben vaak een betere arbeidsethos

- Hebben veel kennis en ervaring (zowel levenservaring als werkervaring)

- Hebben over het algemeen een beter inlevingsvermogen en relativeringsvermogen

- Weten ‘wat er nodig is’ om een bedrijf draaiend te houden

- Hebben een veel betere beheersing van de Nederlandse taal (met name spelling)

- Zijn minder vaak ziek (in tegenstelling tot wat gedacht wordt)

- Kunnen uitstekend als mentor dienen voor jongere werknemers en hen opleiden en begeleiden

- Er zijn diverse subsidies en kortingen op premies voor hen aan te vragen (zie ‘financiële voordelen’)

Oudere werknemers bieden meer voor- dan nadelen en als we er voor kunnen zorgen dat oudere werknemers niet (in ieder geval niet altijd) duurder zijn, dan zouden werkgevers júist oudere werknemers moeten willen aannemen

Stijging ouderen in bijstand zorgelijk

Stijging ouderen in bijstand zorgelijk

Pijn nog groter bij 55+

Wie dieper in de cijfers duikt, ziet dat van de oudere groep bijstandsgerechtigden bijna 36% langer dan drie jaar van een bijstandsuitkering leeft. Het CBS geeft (nog) niet de cijfers van de groep van 55-66 jaar. “KBO-PCOB weet dat juist in die groep de pijn zit. Het gaat hier om mensen die werkloos zijn, arbeidsongeschikt, of een combinatie daarvan.” Zo stroomt maar liefst 71% van de mensen boven de 55 jaar na afloop van de WW-uitkering niet door naar werk. Ook stijgt de aanspraak op een bijstandsuitkering voor oudere werklozen en arbeidsongeschikten: de IOAW met 151% en de IOW met 729% sinds 2012. De langdurige armoede is in Nederland het grootst bij de groep tussen de 55 en de 66 jaar.

Waarom leeftijd voor een functie niet belangrijk is

Waarom leeftijd voor een functie niet belangrijk is

Hoop doet leven
Ga van het positieve uit en verschuil je niet achter redenen waarom je mogelijk niet geschikt zou zijn voor een functie, zoals het gevoel dat je misschien ‘te oud’ bent

 • Schaam je niet voor je leeftijd
  Probeer je geboortedatum niet weg te laten of te verbergen op je cv. Juist wanneer een geboortedatum ontbreekt gaat er een belletje rinkelen. En je leeftijd is ook niets om je voor te schamen. Want nogmaals:
 • Hoe oud zijn we eigenlijk, we zijn veel ouder dan we waren, maar we voelen ons niet ouder dan dat we zijn.
 • Het betekend wel dat we meer ervaring hebben, flexibele zijn,  geen zorgtaken hebben, we zullen, als een project wat uitloopt, ons verantwoordelijk voelen voor de taken die ons toebedeeld worden en de klus klaren en onze inzet is groot
 • Netwerken, netwerken, netwerken
  Het blijft de beste manier om aan een baan te komen: netwerken. En hoe ouder je bent, hoe groter netwerk je opgebouwd hebt. Laat zo veel mogelijk mensen in je omgeving/netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn, weten dat je op zoek bent. Zo kun je oriënterende gesprekken voeren die je verder kunnen helpen met het vinden van een baan.
 • En dan nu: aan de slag! Blijf positief, verschuil je niet achter je leeftijd, maar focus je op de waardevolle toevoeging die je hierdoor kunt bieden en het belangrijkste: geloof in jezelf.
 • Hulp nodig wij kunnen u dat bieden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het loonkostenvoordeel oudere werknemer heeft met ingang van 1 januari 2018

Het loonkostenvoordeel oudere werknemer heeft met ingang van 1 januari 2018

Tip Van de Week voor werkgevers”

Werkgevers hebben een grote voorkeur voor jongere sollicitanten, waardoor ouderen moeilijk aan het werk komen. Dat lijkt vooral te worden veroorzaakt door onzekerheid over de productiviteit van oudere sollicitanten. De mobiliteitsbonus voor oudere uitkeringsgerechtigden, een verlenging van de proeftijd voor oudere werknemers en een proefplaatsingsregeling voor oudere uitkeringsgerechtigden kunnen oudere sollicitanten dan ook aantrekkelijker maken. Ondertussen zorgt de vergrijzing voor steeds grotere kansen van ouderen op de arbeidsmarkt: organisaties met een groter aandeel oudere werknemers en oudere leidinggevenden nemen oudere sollicitanten aanzienlijk vaker aan. Maakt u ook deze keuze.

WERKGEVERS OPGELET!!!

WERKGEVERS OPGELET!!!

Voor werkgevers die de doelgroep 50 plussers graag kansen bied

Er zijn veel vooroordelen over 50-plussers. Het gevolg is dat zij weinig kansen krijgen om zich te presenteren in een sollicitatiegesprek, terwijl ze wel passende werkervaring hebben. Maar wat wilt u als werkgever nou echt? Met u moeilijk vervulbare vacatures.                                                                                                          Veel 50-plussers bieden pluspunten voor het bedrijfsleven. Vaak zijn het betrouwbare krachten die tegen een stootje kunnen. Ze hebben mensenkennis en kunnen goed relativeren. Daarnaast vinden zowel klanten als collega’s sneller raakvlakken bij iemand met meer levenservaring. Goed voor de werksfeer en wederzijds begrip.  Ze willen vooral graag werken, net als ieder ander.                                                                                                                    Wij kunnen u helpen met de werving en selectie en met de subsidies aanvraag

U kunt meer informatie in winnen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De werkgevers worden zich bewust van de meerwaarde van hun oudere werknemer

De werkgevers worden zich bewust van de meerwaarde van hun oudere werknemer
De werkgevers worden zich bewust van de meerwaarde van hun oudere werknemer
Bij werkgevers drong het besef dat ze langer aan hun oudere personeel 'vastzaten' pas in 2012 ten volle door. ,,Toen werd besloten de pensioenleeftijd in stappen te verhogen'', verklaart Oude Mulders. (postdoctoraal onderzoeker bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI),,Dat gaf duidelijkheid.''
Die duidelijkheid kwam voor de 'slachtoffers' - de werknemers die in 2012 vijftig plus waren - veel te laat: zij hebben nooit de kans gekregen zich om te scholen of ander, lichter werk te doen.
Zeker in fysiek zware beroepen tellen de jaren. Dat die oudere werknemers minder productief zijn, is logisch. En daarmee hebben de werkgevers een punt als ze zeggen zich zorgen te maken over de arbeidsproductiviteit en arbeidskosten van oudere werknemers. Maar klagen heeft geen zin, daarmee gaat het probleem niet over. Aan de opmars van de oudere werknemer valt niet te ontkomen.
Oude Mulders wil desondanks geen somber beeld scheppen. ,,Wat je ziet, is dat er veel aandacht is voor scholing. Werkgevers hebben echt vooruitgang geboekt op dat terrein. Er is bij werkgevers ook veel meer besef over veiligheid op het werk en een gezonde levensstijl van het personeel. Bij de helft van de werkgevers wordt inmiddels aandacht besteed aan de loopbaan van een werknemer. Het gaat de goede kant op met het ouderenbeleid, maar het is wel een langzaam proces.’’

Onbekend wie de werkzoekenden zijn en wat ze kunnen

Onbekend wie de werkzoekenden zijn en wat ze kunnen

Onbekend wie de werkzoekenden zijn en wat ze kunnen

Werkzoekende anoniem

Werkgevers klagen steen en been dat er geen personeel is, maar toch zijn er nog 400.000 werklozen. En ook nog eens 800.000 ’spookwerklozen’: mensen die meer uren zouden willen werken, bijvoorbeeld, of die de hoop op een baan hebben opgegeven. Waarom zíj het tekort niet kunnen wegwerken? Omdat niemand precies weet wie ze zijn, of wat ze kunnen.

En als werklozen onbekend zijn, blijven ze ook onbemind. „We investeren te weinig in werkzoekenden, zeker in vergelijking met andere landen”, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan Tilburg University. „Het gaat om mensen die langdurig langs de kant staan en die in de tussentijd helemaal geen scholing hebben gehad. Die hebben al een achterstand, en op deze manier wordt die alleen maar groter. Het is een groep waar we weinig van weten. Werkgevers hebben het liefst kant-en-klare kandidaten.”

Misschien moet de database van werklozen uitgebreid worden met de onderliggende competenties, zegt Witjes UWV. „In België gebeurt dat al. Ik weet alleen niet wat de resultaten zijn. Het blijft hoe dan ook nodig om werkgevers en werknemers met elkaar in contact te brengen.”             

Zo blijf je als oudere werknemer gelukkig

Zo blijf je als oudere werknemer gelukkig

Oudere werknemer: neem het heft in eigen hand!                                                                                                                                   Bent u die oudere werknemer die nog een paar jaar voor de boeg heeft? Wacht dan niet af tot de werkgever of leidinggevende het gesprek hierover aangaat, maar neem zelf het initiatief. Vraag bijvoorbeeld om u heen hoe anderen het doen, denk na over de plussen en minnen van een mogelijke demotie, ga na wat voor u belangrijk is en weet wat uw behoeftes zijn. Wees hier tijdens de gesprekken ook duidelijk over.
Waarin zit uw waarde voor uw werkgever? Heeft u veel bijzondere kennis of ervaring, beschikt u over een groot netwerk, bent u een verbindende factor op de werkvloer? Het zijn vaak juist de zaken die voor uzelf heel vanzelfsprekend zijn, maar die voor uw werkgever bijzonder waardevol zijn. Als u dit voor uw werkgever én uzelf inzichtelijk maakt, staat u steviger in het gesprek.

DE KRACHT VAN 50-PLUS

DE KRACHT VAN 50-PLUS

In dit kennisdocument wordt ingegaan op de vraag: hoe kan instroom en behoud van werk voor 50-plussers op de werkvloer worden bevorderd?

De focus ligt daarbij op langdurige werkloosheid onder ouderen. De reden daarvoor is dat ouderen niet vaker werkloos worden dan andere leeftijdsgroepen maar wel moeilijker aan een nieuwe baan komen als zij een- maal werkloos zijn geworden. Onder langdurig werklozen zijn zij zwaar oververtegenwoordigd.

Werkloze ouderen profiteren ook minder van het economisch herstel. Dat geldt zowel voor de kortdurende als de langdurende werkloosheid. Het CPB concludeert dan ook dat het hoge aandeel ouderen in de langdurige werkloosheid eerder een structureel dan een conjuntureel probleem is.

Op uitnodiging van Diversiteit in bedrijf bogen experts zich op 30 juni 2016 over de vraag: hoe bevorderen we de arbeidsmarktpositie van ouderen? Hun inbreng is aangevuld met de input van bedrijven die het Charter Diversiteit hebben ondertekend en met een literatuur- search. Op basis daarvan is dit kennisdocument samen- gesteld.

Hoofdstuk 1 beschrijft de businesscase van diversiteit op basis van leeftijd. Knelpunten in de positie van 50- plussers worden beschreven in hoofdstuk 2.De mogelijke aanpak ervan staat centraal in hoofdstuk 3. Het document eindigt met een beschrijving van de rol van de medezeggenschap en de medewerkers netwerken.

In de bijlagen staat meer informatie over de arbeids- marktpositie van 50-plussers, het beleid van overheid en sociale partners, maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor 50-plussers en het juridisch kader van leeftijdsdiscriminatie.

Krapte op arbeidsmarkt: de 50-plusser kan weer aan de bak

Krapte op arbeidsmarkt: de 50-plusser kan weer aan de bak

Er zijn kansen voor de 50 plusser

Arbeidsmarkt is sinds deze week officieel 'gespannen'. Vergeleken met tien jaar geleden zijn er veel meer mensen die nog aan de slag kunnen.

Een dubbel voordeel: . 'Oudere medewerkers maken minder brokken

Weergave van Fruitful Office een bedrijf in Amsterdam

Nog maar 4,4 procent van de beroepsbevolking is zonder werk

Het pas in 2010 opgerichte Fruitful Office telt nu al 120 werknemers, waarvan 24 ouder dan 50 jaar. Ook werken er twaalf mensen met een chronische beperking. Maar vergis je niet, zegt eigenaar Jacob Nawijn (34): zijn bedrijf is een goedlopende, commerciële onderneming, geen liefdadigheidsinstelling. 'Deze groepen werknemers zijn heel loyaal en hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel', vertelt Nawijn in zijn bedrijfshal op de Centrale Groothandelsmarkt. 'Ze zijn bereid vroeg op te staan, presenteren zich netjes tegenover de klant en rijden voorzichtiger. Onze oudere chauffeurs veroorzaken minder blikschade.'

Graag of niet: steeds meer bedrijven zullen de oudere werkloze nodig hebben om hun vacatures in te vullen. Deze week maakte het CBS bekend dat Nederland voor het eerst sinds tien jaar een 'relatief gespannen arbeidsmarkt' heeft. Nog maar 4,4 procent van de beroepsbevolking is werkloos. Eén op de zes werkgevers zegt last te hebben van personeelstekort, van metselaars tot ICT'ers. Nederland kan zich opmaken voor de rituele pleidooien voor langer werken en soepeler

Toch moet de huidige krapte op de arbeidsmarkt niet overdreven worden zegt Wilthagen van de universiteit Tilburg. 'Er staat een heel grote groep Nederlanders langs de kant. Mensen die wel degelijk iets willen én kunnen.' Zie ook op www.50-plusadviescentrum.nl

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze diensten, tips voor werkgevers en werknemers en het laatste nieuws.
We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens, lees de privacyverklaring

Adres

Neem contact op