Nieuws

 • Home
 • Nieuws
 • Waarom leeftijd voor een functie niet belangrijk is

Waarom leeftijd voor een functie niet belangrijk is

Waarom leeftijd voor een functie niet belangrijk is

Hoop doet leven
Ga van het positieve uit en verschuil je niet achter redenen waarom je mogelijk niet geschikt zou zijn voor een functie, zoals het gevoel dat je misschien ‘te oud’ bent

 • Schaam je niet voor je leeftijd
  Probeer je geboortedatum niet weg te laten of te verbergen op je cv. Juist wanneer een geboortedatum ontbreekt gaat er een belletje rinkelen. En je leeftijd is ook niets om je voor te schamen. Want nogmaals:
 • Hoe oud zijn we eigenlijk, we zijn veel ouder dan we waren, maar we voelen ons niet ouder dan dat we zijn.
 • Het betekend wel dat we meer ervaring hebben, flexibele zijn,  geen zorgtaken hebben, we zullen, als een project wat uitloopt, ons verantwoordelijk voelen voor de taken die ons toebedeeld worden en de klus klaren en onze inzet is groot
 • Netwerken, netwerken, netwerken
  Het blijft de beste manier om aan een baan te komen: netwerken. En hoe ouder je bent, hoe groter netwerk je opgebouwd hebt. Laat zo veel mogelijk mensen in je omgeving/netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn, weten dat je op zoek bent. Zo kun je oriënterende gesprekken voeren die je verder kunnen

  Waarom leeftijd voor een functie niet belangrijk is

  Op een steeds jongere en vluchtigere arbeidsmarkt, kan het voor 50-plussers lastig zijn om een nieuwe baan te vinden. Maar wat is precies de reden dat een nieuwe baan vinden voor 50-plussers steeds moeilijker wordt? Er zijn genoeg redenen voor een werkgever om juist iemand van 50 jaar of ouder aan te nemen.

  Er zijn een aantal factoren die werkgevers ervan weerhouden om 50-plussers aan te nemen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat 50-plussers niet meer zo kneedbaar zijn en minder snel leren dan hun jongere collega’s. Dit terwijl de doelgroep vaak veel in te brengen heeft op de werkvloer. Zo zijn 50-plussers vaak geen jobhoppers, hebben ze al veel ervaring opgedaan en weten ze wat er van hen verwacht wordt op de werkvloer. Met hun ervaring staan ze vaak steviger in hun schoenen en zijn ze zich beter bewust van hun kennen en kunnen. Daarnaast zijn ze vaak in de zogenaamde ‘balans-/stabilisatiefase’ van hun carrière terechtgekomen: hun privésituatie is in rustiger vaarwater terechtgekomen, meer steady, én ze willen zich verder, zowel op professioneel als op persoonlijk gebied, ontwikkelen.

  ‘Ik kom toch nooit meer aan een baan’

  Het ‘er niet meer in geloven’ kan een valkuil zijn voor de 50-plusser. Ze zijn soms bang om geen baan meer te vinden, omdat ze ‘toch te oud zijn voor deze arbeidsmarkt’. Dat is zonde. Het is een kwestie van je verdiepen in nieuwe manieren van werk zoeken. Dit verschuift steeds meer naar sociale media, waaronder LinkedIn, en vacatureverzamelsites zoals Indeed. Door gebruik te maken van de juiste kanalen, stijgt de kans op succes. En het belangrijkste: wacht niet met solliciteren, maar start direct. Ben je bang dat je je baan gaat verliezen, bijvoorbeeld door reorganisatie? Of merk je dat de rek eruit gaat en je toe bent aan iets nieuws? Begin! Als je nog werkzaam bent op het moment van solliciteren, vergroot dit je kans op succes.

  Focus op je talenten, niet op je gebreken

  En als je dan gaat solliciteren, dan is het, net als voor alle leeftijden, belangrijk dat je je focust op je sterke punten. Vergelijk jezelf dus niet met de jongere generatie, maar bekijk waarin jij als 50-plusser juist het verschil kunt maken voor een organisatie. Focus je bijvoorbeeld op:

  • Ervaring: you know what’s up
   Je hebt ondertussen veel levens- en werkervaring opgedaan. Je hebt mensen en taken zien komen en gaan. Je weet wat wel en niet werkt. Ofwel: you know what’s up. Jij laat je niet zomaar meer gek maken en kunt direct aan de slag.
  • Betrokkenheid: niet snel verveeld
   Millennials kenmerken zich door wat vluchtiger te zijn, ze raken sneller verveeld. Met jouw ervaring en eerder behaalde successen en resultaten kun je laten zien hoe betrokken je bent bij het uitvoeren van taken en projecten.
  • Stabiliteit: bye bye spitsuurfase
   Jouw thuissituatie is waarschijnlijk stabiel. Je bent de ‘spitsuurfase’ voorbij, je hebt waarschijnlijk geen jonge kinderen meer, kent jezelf beter en weet wat je wil.
  • Productiviteit: bekend met de materie
   Door jouw opgedane ervaring binnen jouw vakgebied kun je jezelf bepaalde taken makkelijker eigen maken. Je bent bekend met de materie en bent daardoor veel sneller op weg en dus: productief.
  • Loyaliteit: geen jobhopper
   Waar veel millennials bestempeld worden als jobhoppers, heb jij laten zien dat je loyaal bent. Jij wisselt niet om het minste of geringste van baan, maar probeert alles eruit te halen wat erin zit; zowel uit je functie als uit de organisatie waarvoor je werkt.
  • Breed inzetbaar: bijspringen waar nodig
   Als 50-plusser heb je gemiddeld 3 tot 15 verschillende banen gehad, waaronder dus ook vaak verschillende functies. Naast de functie met bijbehorende taken waarvoor je aangenomen bent, kun je dus ook makkelijk bijspringen bij collega’s in tijden van nood. Dat maakt je breed inzetbaar.

  Tips van de professionals: recruiters & intercedenten

  Het gaat dus vooral om een positieve mindset; als jij er zelf al niet meer in gelooft, waarom zou een ander dat dan nog doen? Maar, naast een positieve mindset, zijn er nog meer dingen waarop je kunt letten wanneer je gaat solliciteren als 50-plusser. Wij vroegen onze intercedenten en recruiters om tips.

  • Een cv op maat
   Beschrijf wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Zijn bepaalde taken of werkzaamheden in de functie waarop je solliciteert vergelijkbaar met taken of werkzaamheden in je huidige/vorige functie? Beschrijf de werkzaamheden die gelijkenissen vertonen dan uitvoerig.
  • Geen gatenkaas-cv
   Sla geen periodes uit je leven over in je cv, ook niet als je in deze periode niet gewerkt hebt. Als je ze niet beschrijft, lijkt het alsof je misschien iets te verbergen hebt. Maar misschien heb je wel (mantel)zorg gedragen voor je zieke vader of heb je een periode thuis voor je kinderen gezorgd.
  • Schoenmaker blijf bij je leest
   Een carrièreswitch klinkt interessant en kan het ook zeker zijn, maar het heeft wel wat voeten in de aarde. Wil je gewoon graag aan het werk blijven (en misschien ondertussen een carièreswitch exploreren), dan is het raadzaam om te solliciteren op een soortgelijke functie als die je eerder gehad hebt.
  • Schaam je niet voor je leeftijd
   Probeer je geboortedatum niet weg te laten of te verbergen op je cv. Juist wanneer een geboortedatum ontbreekt gaat er een belletje rinkelen. En je leeftijd is ook niets om je voor te schamen. Want nogmaals:
  • Hoop doet leven
   Ga van het positieve uit en verschuil je niet achter redenen waarom je mogelijk niet geschikt zou zijn voor een functie, zoals het gevoel dat je misschien ‘te oud’ bent.
  • Blijf selectief
   Raak niet verzeild in wanhoop. Blijf scherp op vacatures die jou écht aanspreken en die écht bij jou(w cv) passen. Reageer selectief en ben zuinig met je cv. Ofwel: ga er niet mee leuren.
  • De mens achter het cv
   Een organisatie zoekt naar iemand voor een bepaalde functie met bepaalde taken, maar de persoon achter het cv blijft altijd belangrijker. Je moet passen bij een bedrijf. Laat in je uitingen (cv en motivatiebrief) dus ook echt zien wie je bent en waar je voor staat en laat zien dat je bij het bedrijf past.
  • Netwerken, netwerken, netwerken
   Het blijft de beste manier om aan een baan te komen: netwerken. En hoe ouder je bent, hoe groter netwerk je opgebouwd hebt. Laat zo veel mogelijk mensen in je omgeving/netwerk, bijvoorbeeld via LinkedIn, weten dat je op zoek bent. Zo kun je oriënterende gesprekken voeren die je verder kunnen helpen met het vinden van een baan.

  En dan nu: aan de slag! Blijf positief, verschuil je niet achter je leeftijd, maar focus je op de waardevolle toevoeging die je hierdoor kunt bieden en het belangrijkste: geloof in jezelf.

  Bronnen: Monsterboard.nl, Recruitingroundtable.nl, Cv5.nl, Openvoor50plus.nl, 50networ.50company.nl

  helpen met het vinden van een baan.
 • En dan nu: aan de slag! Blijf positief, verschuil je niet achter je leeftijd, maar focus je op de waardevolle toevoeging die je hierdoor kunt bieden en het belangrijkste: geloof in jezelf.
 • Hulp nodig wij kunnen u dat bieden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze diensten, tips voor werkgevers en werknemers en het laatste nieuws.
We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens, lees de privacyverklaring

Adres

Neem contact op